                       RECORD OF PROCEEDINGS

         AIR FORCE BOARD FOR CORRECTION OF MILITARY RECORDS

IN THE MATTER OF:
DOCKET NUMBER:  98-02621



INDEX CODE: 112.02



COUNSEL:  None



HEARING DESIRED: No

Applicant requests that his pay status be changed from 0-1 to   0-1E.  Applicant's submission is at Exhibit A.

The appropriate Air Force office evaluated applicant's request and provided an advisory opinion to the Board recommending the application be denied (Exhibit C).  The advisory opinion was forwarded to the applicant for review and response (Exhibit D). As of this date, no response has been received by this office.

After careful consideration of applicant's request and the available evidence of record, the majority of the Board finds insufficient evidence of error or injustice to warrant corrective action.  The facts and opinions stated in the advisory opinion appear to be based on the evidence of record and have not been rebutted by applicant.  Absent persuasive evidence applicant was denied rights to which entitled, appropriate regulations were not followed, or appropriate standards were not applied, the majority finds no basis to disturb the existing record.

Accordingly, a majority of the Board finds insufficient evidence of error or injustice and recommends the application be denied.

The Board staff is directed to inform applicant of this decision.  Applicant should also be informed that this decision is final and will only be reconsidered upon the presentation of new relevant evidence which was not reasonably available at the time the application was filed.

Members of the Board Mr. Thomas S. Markiewicz, Mr. Jackson A. Hauslein, and Mr. Charles E. Bennett, considered this application on 26 May 1999 in accordance with the provisions of Air Force 

Instruction 36-2603, and the governing statute, 10, U.S.C. 1552.  By a majority vote, the Board recommended denial of the application.  Mr. Bennett voted to correct the records and has submitted a minority report which is attached at Exhibit E. 

                                     THOMAS S. MARKIEWICZ

                                     Panel Chair

Exhibits:

A.  Applicant's DD Form 149

B.  Available Master Personnel Records

C.  Advisory Opinion

D.  AFBCMR Ltr Forwarding Advisory Opinion

E.  Minority Report

AFBCMR 98-02621

MEMORANDUM FOR THE EXECUTIVE DIRECTOR, AIR FORCE BOARD 




FOR CORRECTION OF MILITARY RECORDS (AFBCMR)

SUBJECT:  AFBCMR Application of 


I have carefully reviewed the evidence of record and the recommendation of the Board members.  A majority found that applicant had not provided sufficient evidence of error or injustice and recommended the case be denied.  I concur with that finding and their conclusion that relief is not warranted.  Accordingly, I accept their recommendation that the application be denied.


Please advise the applicant accordingly.








JOE G. LINEBERGER








Director








Air Force Review Boards Agency

MEMORANDUM FOR THE DIRECTOR FOR AIR FORCE REVIEW BOARDS AGENCY

SUBJECT: 


On 26 May 1999, a panel of the Air Force Board for Correction of Military Records (AFBCMR) met in Executive Session to consider the case of Dwight M. Chambers.  As a result of careful review of all the circumstances of this case, I do not agree with the majority of the panel that Lieutenant Chambers’ request should be denied.  He requests that he receive 0-1E pay grade status based on his prior service as an enlisted member in the Army.


The record shows that Lieutenant Chambers served exactly 4 years in the Army.  The DoD Financial Management Regulation, para 10105(a) grants special rate of pay to officers in pay grades of 0-1, 0-2 or 0-3 with over 4 years of active service as an enlisted member.  In my view, the DoD Financial Management Regulation is not clear on the meaning of over 4 years and, as a result, is misleading.  Lieutenant Chambers served 4 years and separated to attend the Air Force Reserve Officer Training Corps College Scholarship Program (AFROTC) with the belief that he would receive the special rate of pay of 0-1E upon entering active duty with the Air Force.  Although Lieutenant Chambers does not submit any statements in support of his request that he receive O-1E pay based on prior military service, I believe the intent of the law is to include those members who not only served over 4 years, but also those who have served exactly 4 years.  To understand the reason for this belief, one has to examine the intent of the legislation and the situation with the military at that time.  The military was losing many of its experienced personnel as the enlistees were departing after their initial four-year enlistment, and were not extending for a lifelong career in the military.  The military desperately needed to maintain this actual combat experience.  The majority of people who are targeted with this legislation are the enlistees who have exactly four years of service.  Very few people have a first term enlistment of five years, six years or eight years or even for four years and one day.  They are usually exactly four years.  If anyone suspected this was going to create a problem, they could have asked to extend for one additional day, or week, or month.  


As an incentive, departing enlistees, were encouraged to use their GI bill for a college education and then to come back into the military where they would be rewarded and compensated for their prior military experience (as well as compensation to offset the increased expenses of spouse and children).  This 

reward would not just be a commission as a new second lieutenant, like a green newcomer straight from college who went to college side-by-side with him and who had never seen combat or the military, added to the beginning of his career as an officer.  All enlisted personnel are, correctly or incorrectly, led to believe this is the case while they are serving their first four years of enlistment.  


When the legislation was printed, I believe the pay table was labeled "over four years" instead of "four years or more" as an oversight or for expediency and ease of printing.  This kind of oversight is sometimes made when printing laws and regulations.  


This is illustrated in an example explained by the General Council.  In Public Law 85-422 the pay table was originally printed as "under 2 years" of service and "over 2 years" of service. There was no provision for "exactly 2 years."  Clearly, this was a mistake.  As the General Council points out, this anomaly has since been corrected. But, not before numerous people pointed out that there is a difference.  The "over four year rule" affects only a very, very small number of people and therefore gets very little attention or support. 


Based on this discussion, I vote to grant Lieutenant Chambers' request to receive O-1E pay.




CHARLES E. BENNETT

Attachment

Letter, SAF/GCM, dated 22 March 1993

