
are such that favorable action cannot be taken.
You are entitled to have the Board reconsider its decision upon submission of new and material
evidence or other matter not previously considered by the Board. In this regard, it is important
to keep in mind that a presumption of regularity attaches to all official records. Consequently,
when applying for a correction of an official naval record, the burden is on the applicant to
demonstrate the existence of probable material error or injustice.

Sincerely,

W. DEAN PFEIFFER
Executive Director
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This is in reference to your application for correction of your deceased former spouse ’s naval
record pursuant to the provisions of title 10 of the United States Code, section 1552.

A three-member panel of the Board for Correction of Naval Records, sitting in executive
session, considered your application on 5 November 2002. Your allegations of error and
injustice were reviewed in accordance with administrative regulations and procedures applicable
to the proceedings of this Board. Documentary material considered by the Board consisted of
your application, together with all material submitted in support thereof, your former spouse ’s
naval record and applicable statutes, regulations and policies. In addition, the Board considered
the advisory opinion furnished by NPC memorandum of 11 October 2002, a copy of which is
attached.

After careful and conscientious consideration of the entire record, the Board found that the
evidence submitted was insufficient to establish the existence of probable material error or
injustice. In this connection, the Board substantially concurred with the comments contained in
the advisory opinion. Accordingly, your application has been denied. The names and votes of
the members of the panel will be furnished upon request.

It is regretted that the circumstances of your case  
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to reference (a), recommend the BCNR not correct
record to reflect that he elected former spouse

coverage under the Survivor Benefit Plan (SBP) within one year
of his divorce.

2. The recommendation is based on the following:

a. transferred to the Temporary Disability
Retire on 22 January 2001. He declined
participation in the SBP at that time.

b. Chief
27 April 1999.

ere divorced on
2001.

C . Per reference (b), if a member was required to elect
former spouse coverage by a court order, incident to a
proceeding of divorce, dissolution, or annulment, the member may
elect to change to former spouse category coverage within
one-year of that date. The member must notify the Defense
Finance and Accounting Service-Cleveland (DFAS-CL), in writing
of their desire to enroll their former spouse, and provide them
the necessary documentation (i.e. divorce decree). The former
spouse may also "deem" an election of former spouse coverage
when a member enters, incident to a proceeding of divorce,
dissolution, or annulment, into a written agreement to elect to
provide an SBP annuity to a former spouse, and such agreement
has been incorporated in, or ratified or approved by, a court
order, or has been filed with the court of appropriate
jurisdiction in accordance with applicable State law, or in
cases where the member is required by a court order to make a
former spouse election. If the member then fails or refuses to
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eceived a
letter from DFAS-CL dated 14 June 1999 which stated in part "If
your divorce decree specifies that you are to be designated as a
former spouse beneficiary for the Survivor Benefit Plan (SBP), you
must make a "deemed election" for SBP coverage within one year of
the date of your divorce directly to the Retired Pay office,
DFAS-CL, Attn Code FRABA, P.O. Box 99191, Cleveland, Oh
44199-1126". Though she indicates in her application that she
thought SBP coverage was going to be automatic, the DFAS-CL letter
specifically provided the guidelines and were within the one-year
timeframe required for her to "deem" the election.

Survivor Benefit Plan
Retired Activities and GI
Bill Programs Branch (PERS-664)

2

make such election, the member shall be deemed to have made such
election if the DFAS-CL receives a written request from the
former spouse or the former spouse's attorney on behalf of the
former spouse. This request must be received by the DFAS-CL
within one year of the date of the court order or filing to be
valid.

3. There is no evidence that requested to enroll his
former spouse in the SBP. Additionally,


